maanantai 4. toukokuuta 2015

Teoria elämästä?

Kun olosuhteet ovat riittävät, vuorovaikutus vie eteenpäin


Effektuaatio on riittävien olosuhteiden teoria. Sen mukaan ei tarvitse suunnitella olosuhteita ja hankkia tiettyjä resursseja asioiden viemiseksi eteenpäin. Se riittää mitä itsellä on. Effektuaatioteorian ainoa ihmisen käyttäytymiseen liittyvä perusolettamus on, että ihmiset itse asiassa toimivat. Tekevät jotakin saadakseen vietyä asiaansa eteenpäin. Yhteistyö ja ajatuksista puhuminen aloitetaan heti kun on orastava ajatus jostakin itselle tärkeästä.

Effectuation ei niinkään selitä sitä kuinka jotakin tehdään. Se selittää kuinka huomatessasi jotakin, toimit sen vaatimalla tavalla. Se on enemmän kuin mahdollisuuden huomaamista, se on mahdollisuuteen tarttumista ja sen viemistä eteenpäin. Mahdollisuuden rakentamista.
Academy of Management -yhteisön yrittäjyyden osasto aloitti uudenlaisen webinaarin ja vapun aattona heiltä tuli ensimmäinen lähetys, jossa keskusteltiin Effectuation -teorian kehittäjän Saras D. Sarasvathyn kanssa.


Ensimmäisiä asioita, joita Clay Dibrell kyselee Sarasvathylta, on kuinka hän sai ahaa-elämyksensä Effectuation -teorian kehittämisessä. Sarasvathy mainitsee intensiivisen haastattelujen kuuntelun lisäksi pitkät kävelylenkit. Hän mainitsee, että vaikka ahaa-elämykset ovatkin tärkeitä ja muistiin jääviä, todellisten, mullistavien teorioiden kehittäminen vaatii kuitenkin systemaattista työskentelyä; lukemista ja kirjoittamista. Etuna on jos nauttii saman asian uudelleen kirjoittamisesta - se kuitenkin kuuluu olennaisena osana artikkelikirjoittamiseen. Joko omasta aloitteesta, tai esimerkiksi akateemisten vertaisarvioitujen lehtien ja/ tai muiden ystävällisten kommenttien antajien toimesta.



Omistajuutta omasta elämästä


Siinä missä effektuaation logiikka on yrittäjistä löydetty toiminnan logiikka, on sitä hyödynnetty myös muualla. Viimeisimmäksi Sarasvathy mainitsee, että on tietoinen sitä hyödynnetyn elämän kuvaamisessa "effectual life", opettamisen menetelmänä, sekä sotaneuvotteluissa. Hän sanoo myös, että effectuation on ikään kuin optimismiteoria, keskittyen siihen kuinka voi keskittyä omistamaan oman elämänsä. Sitä voidaan siis ajatella myös tulevaisuuden rakentamisen taitona.

Sarasvathy kehottaa myös pitämään mielessä, että ihmisyksilöt ovat merkityksellisiä, huolimatta siitä mitä muut heistä sanovat. Yleinen mielipide voi olla joskus jotakin muuta kuin sinun oma tulkintasi.

"Talk to people and you will be surprised."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti